Olej lniany budwigowy, czyli antyrakowa i oczyszczająca dieta dr Budwig

Olej lniany jako bogaty suplement NNKT stał się kluczowym elementem kilku specjalistycznych jadłospisów tj. dieta dr Budwig czy tzw. dieta sportowców. Po za tym często jest wykorzystywany w dietach odchudzających.

Pierwszą dietę z zastosowaniem nieoczyszczonego oleju lnianego opracowała dr Johanna Budwig (1908-2003), niemiecka biochemiczka i pionierka badań nad kwasami omega-3, która odkryła zależność między ich podażą a rozwojem komórek rakowych. Była 7-krotnie nominowana do Nagrody Nobla i... nigdy jej nie dostała, co wielu ekspertów łączy z silnym lobbingiem przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.

Dieta dr Budwig jest zalecana m.in. w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Charakteryzuje się działaniem silnie oczyszczającym, dlatego wymaga konsultacji lekarskiej i nie powinna być stosowana podczas radio- i chemioterapii. Jej podstawowym składnikiem jest pasta serowa, którą przygotowuje się z oleju lnianego i chudego, białego sera, twarogu, opcjonalnym dodatkiem mogą być ulubione warzywa, owoce i zioła.

Udowodniono, że taka fuzja zwiększa do maksimum przyswajalność omegi-3 przez organizm człowieka, która dzięki związaniu z białkiem staje się rozpuszczalna w wodzie, co sprzyja jej bardzo efektywnemu wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. W dalszej kolejności krew i limfa przekazują dobroczynne związki chorym organom. Efektem jest remisja choroby, poprawa jakości hemoglobiny i morfologi krwi obwodowej.

Najprostszy przepis na pastę budwigową zawierającą optymalne proporcje to 3-6 łyżek stołowych oleju lnianego na 120-125 gram białego sera np. chudy twaróg lub serek wiejski. Inne źródła podają szerszy zakres od 2 do 8 łyżek oleju, przy czym minimalne dawki profilaktycznie dla osób zdrowych, a maksymalne leczniczo dla ludzi chorych. W celu uzyskania wymaganej konsystencji można dodać klika łyżek jogurtu naturalnego. Mieszanie można wspomóc blenderem/mikserem, ale na jak najniższych obrotach, aby nie podgrzewać mieszanki, która przez obecność oleju lnianego jest wrażliwa termicznie. Na powierzchni pasty nie powinny pływać tłuste oczka oleju.

Porcja pasty budwigowej może być traktowana jako oddzielny posiłek lub podzielona i dodawana do innych dań w ciągu dnia. Ważne, aby pastę przygotowywać na maksimum 2 dni i przechowywać w lodówce.

W leczeniu nowotworów dieta budwigowa powinna być stosowana minimum przez 5 lat od momentu ustąpienia objawów klinicznych.

W diecie dr Budwig zaleca się także spożywanie siemienia lnianego, dużych ilości wody, warzyw, owoców, zbóż i produktów fermentacji mlekowej. Natomiast zakazane są tłuszcze przetworzone i substancje słodzące.

Podstawy diety dr Budwig

Dr Budwig oprócz oleju lnianego w swojej diecie stosowała jeszcze inne zdrowe tłuszcze jak olej kokosowy, olej z pestek dyni i olej z kiełków pszenicy (1 łyżeczka do herbaty 2x dziennie), oczywiście wersje zimnotłoczone nieoczyszczone. Wszystkie pozostałe tłuszcze zostały wyłączone z jadłospisu.

11 zasad diety budwigowej

I. Zabronione pokarmy i produkty w diecie
  • węglowodany rafinowane tj. cukier biały i brązowy, biała mąka, biały ryż, sztuczne słodziki
  • tłuszcze zwierzęce oraz rafinowane, ogrzewane, uwodorowane i utwardzone tłuszcze roślinne, czyli popularne spożywcze oleje roślinne, majonezy, margaryny i masła
  • produkty wysokoprzetworzone z chemicznymi dodatkami jak konserwanty czy stabilizatory
  • napoje gazowane, słodzone lub dosładzane cukrem
  • orzeszki ziemne
  • produkty smażone
  • tłusty nabiał
  • jajka
  • mięso i produkty mięsne
  • żywność mrożona i w puszkach
  • suplementy witaminowe i mineralne, syntetyczne i ekstrahowane z naturalnych źródeł
  • leki przeciwbólowe, sterydowe itp.
II. Codziennie porcja pasty serowej i mielonego siemienia lnianego najlepiej w formie Linomelu (poniżej przepis).

III. Tylko świeżo przygotowane potrawy wyłącznie na bazie świeżych składników z ekologicznych źródeł (produkty EKO, BIO). Szczególnie istotne są ekologiczne warzywa i owoce.

IV. Każdy posiłek z porcją surowych warzyw lub owoców lub świeżego soku z nich.

V. Wysoka podaż płynów, minimum 2,5 litra dziennie: woda źródlana (ale nie wysokomineralizowana), herbaty ziołowe, świeżo wyciskane soki (prasa, wyciskarka ślimakowa, wolnoobrotowa) lub gotowe biosoki. Rano na czczo szklanka soku z kiszonej kapusty.

VI. Słodzenie potraw tylko naturalnym miodem lub naturalnym sokiem z winogron bez dodatku cukru. Alternatywą może być także stewia, choć dr Budwig o niej nie wspomina.

VII. Posiłki muszą być urozmaicone, kolorowe i smaczne. Należy je modyfikować, ale zgodnie z zasadami.

VIII. Płyny należy pić bardzo powoli długo trzymając je w ustach. Równie wolno i spokojnie trzeba zjadać potrawy długo i dokładnie przeżuwając.

IX. Regulacja rytmu dobowego, czyli aktywność za dnia i sen nocą. W stabilizacji biorytmu pomocny jest Chronobiologiczny Kalendarz Zdrowia »

X. Codzienna jak najdłuższa aktywność na świeżym powietrzu, najlepiej na słońcu. Podczas stosowania diety dr Budwig nie należy używać filtrów ochronnych.

XI. Zdrowe pole elektromagnetyczne w domu, czyli naturalne otoczenie poczynając od odzieży kończąc na meblach. W pokoju chorego nie powinno działać żadne promieniujące urządzenie elektryczne, w tym komputer i telewizor.

Pozostałe składniki codziennej diety wg dr Budwig

Soki z warzyw
  • sok z kiszonej kapusty wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej: minimum 1 szklanka rano na czczo, maksimum druga szklanka wieczorem
  • sok z marchwi świeżo wyciśnięty: 1 szklanka
Soki z owoców
  • sok z papai: 1-3 szklanki
  • sok z ananasa: 1 szklanka
  • sok z winogron
  • sok z wiśni
Pozostałe
  • kefir, maślanka, jogurt (o% odtłuszczone)
  • mielone siemię lniane: 4-6 łyżek
  • miód
  • drożdże liofilizowane w płatkach lub paście: 1 łyżka
  • surowe i suszone owoce, warzywa oraz zioła: pomidory, kapusta, soczewica, cieciorka, fasola, winogrona, banany, jabłka, owoce jagodowe, wiśnie, czereśnie, ananas, papaja, suszone figi, daktyle i rodzynki
  • orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe i migdały
  • kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana), ryż pełnoziarnisty, płatki owsiane
  • herbaty m.in. zielona
  • przyprawy: majeranek, kminek, koper, szczypiorek, pietruszka, gorczyca, kurkuma, imbir itd., najlepsza jest sól ziołowa
  • wytrawny szampan, wytrawne czerwone wino

Okazyjne składniki diety

  • naturalne, twarde żółte sery, w tym parmezan oraz sery pleśniowe (dozwolone tylko przed południem)
  • tradycyjny chleb pełnoziarnisty na zakwasie bez polepszaczy
Dieta dr Budwig jeśli ma charakter profilaktyczny, czyli jest stosowana przez osobę zdrową może zostać wzbogacona:
  • porcją świeżej ryby (10-25dkg) z jak najmniej skażonych źródeł, czyli ekologicznych hodowli np. pstrąg tęczowy lub oceanów np. łosoś pacyficzny, makrela czy tuńczyk (bogate źródła omegi-3)
  • nie przetworzone i niskotłuszczowe mięso i drób od zwierząt nie karmionych hormonami, pestycydami i antybiotykami, okazjonalnie w małych ilościach, maksimum raz w tygodniu

Najważniejsze przepisy z diety dr Budwig

OLEOLUX (Oleolox)

Domowej roboty tłuszcz kokosowo-lniany z cebulą i czosnkiem podobny do smalcu. Zamiennik masła, smarowidło pieczywa, dodatek / okrasa do ciepłych dań, warzyw, kasz i zup. Nie powinien być podgrzewany dłużej niż 1 minutę - pomimo zawartości stabilnego w wysokich temperaturach oleju kokosowego mieszanka zawiera także niestabilne NNKT z oleju lnianego. Dlatego oleolux najbezpieczniej stosować do już ugotowanych potraw.

Potrzebne składniki i proporcje
  • 250g oleju kokosowego
  • 125ml oleju lnianego (pół szklanki)
  • 1 cebula
  • 10 ząbków czosnku
Przygotowanie

Czosnek i cebulę obrać, następnie posiekać czosnek a cebulę przekroić na 2 połówki. Tłuszcz kokosowy podgrzać na małym ogniu do około 100°C, dodać 2 połówki cebuli i smażyć je do lekkiego przyrumienienia (około 15 minut). Następnie dodać czosnek i kontynuować smażenie tylko przez 3 minuty. Otrzymany tłuszcz przecedzić przez sito, ochłodzić do około 30°C i mieszając dodawać schłodzony olej lniany. Całość przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.

LINOMEL

Grubo zmielone siemię lniane z mlekiem w proszku i miodem - taka fuzja zabezpiecza siemię przed utlenianiem. Gotowa mieszanka jest dostępna w sprzedaży. Można ją również przygotować samodzielnie poprzez wymieszanie zmielonego siemienia lnianego z miodem w proporcji 6:1 i dodanie mleka.

Potrzebne składniki z zachowaniem proporcji
  • 2 łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego w młynku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mleka 0%
Przygotowanie

Przez 3-5 sekund mielić siemię lniane - zawsze na świeżo, gdyż trzeba je spożyć w czasie 10-15 minut po zmieleniu. Dodać miód i mleko, całość dobrze wymieszać i zjeść. Dr Budwig jako doskonały napój regenerujący zalecała, aby na śniadanie pierwszą łyżkę Linomelu wmieszać do lampki szampana!

Pasta serowa, Oleolux i Linomel to 3 filary diety dr Budwig, najczęściej stanowiące bazę dla konkretnych posiłków i ich modyfikacji. Wiele gotowych przepisów można znaleźć w Internecie.

Komentarze

  1. zatanawiam sie jak moze byc mowa o zdrowej diecie z przetworzonymi produktami, np chudy twarog? mleko 0%? przeciez nie ma czegos takiego jak mleko 0%...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej lniany to też przetworzone siemię lniane :) kluczowy jest stopień przetworzenia a szczególnie istnienie chemicznych dodatków. Uwierz mi, że odtłuszczony nabiał istnieje...

      Usuń

Prześlij komentarz

» Zamów olej lniany wysokolinolenowy » Stosuj » Zdrowiej »

Najpopularniejsze artykuły »

Polub mnie

Obserwuj mnie