piątek, 7 czerwca 2013

Kluczową kwestią przed zakupem oleju lnianego jest wybór jego najlepszej wersji. Główny podział definiuje zawartość kwasu alfa-linolenowego ALA należącego do grupy omega-3. Dlatego na rynku dostępne są oleje lniane:

niskolinolenowe, 2-5% ALA, według ekspertów spożywanie tej odmiany może być szkodliwe i pogłębić już istniejące w organizmie niedobory

wysokolinolenowe, 50-60% ALA, wszystkie informacje zawarte na tej stronie odnoszą się do tej odmiany oleju lnianego

Siemię lniane, czyli nasiona lnu w odmianie brązowej i złotej
Po za tym olej lniany powinien być:

tłoczony na zimno, czyli mechanicznie wyciskany z nasion bez ich podgrzewania; produkcja oleju w temperaturze nie przekraczającej 50°C pozwala wrażliwym na ciepło NNKT zachować swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne

nierafinowany, czyli nieoczyszczony, surowy; proces rafinacji niszczy właściwości lecznicze oleju czego wynikiem jest czysty chemicznie tłuszcz; natomiast olej nierafinowany zawiera wszystkie dobroczynne substancje aktywne pochodzące z wytłaczanego ziarna, które jest żywnym organizmem skupiającym w sobie szerokie spektrum związków niezbędnych do powstania i rozwoju nowej rośliny, w tym naturalne substancje konserwujące i antyseptyczne; tłuszcze jako doskonałe rozpuszczalniki przejmują te składniki w procesie tłoczenia na zimno i otrzymywany olej charakteryzuje się właściwościami naturalnego antybiotyku

0 komentarze:

Prześlij komentarz