Olej lniany vs nowotwory

Zły bilans w diecie tłuszczy wielonienasyconych omega-6 i jednonienasyconych omega-9 do wielonienasyconych omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi u kobiet po menopauzie i raka prostaty u mężczyzn.

Innymi słowy nadmierne spożycie omega 6 i 9 przy niedoborze omega-3 może być zabójcze, szczególnie u osób z predyspozycjami nowotworowymi. Przy czym omega-3 wykazuje działanie odwrotne, czyli przeciwdziała tworzeniu się komórek rakowych i działa antagonistycznie na ich wzrost, co szczególnie dotyczy nowotworów w obrębie przewodu pokarmowego (m.in. okrężnicy jelita grubego), raka piersi i prostaty.

Omega-6 przy niedostatku omegi-3 u mężczyzn stymuluje wzrost nowotworu prostaty, przyspiesza postęp histopatologiczny i zmniejsza przeżywalność pacjentów. Według badań, już 5-tygodniowe stosowanie oleju lnianego u chorych na raka prostaty spowalnia tempo podziału komórek nowotworowych i wzrost szybkości ich obumierania.

Niestety polskie nawyki żywieniowe charakteryzują się źle zbilansowaną podażą omegi 6 i 9 do omegi-3. Wiąże się to z popularnością źródeł kwasów tłuszczowych w tradycyjnej polskiej kuchni:
  • omega-6: margaryna, oleje roślinne z soi, kukurydzy, słonecznika
  • omega-9: oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Najbogatsze źródła pożądanych kwasów omega-3 to m.in. olej lniany, siemię lniane, ryby i olej z nich, czyli tran.

Więcej » Antynowotworowa dieta dr Budwig z olejem lnianym »

Wybrane wyniki badań nt właściwości przeciwnowotworowych omegi-3

Mechanisms of omega-3 fatty acid-induced growth inhibition in MDA-MB-231 human breast cancer cells
pol. Mechanizmy kwasów tłuszczowych omega-3 hamujące wzrost w ludzkich komórkach raka piersi MDA-MB-231
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10549-005-2415-z »

The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
pol. Znaczenie stosunku niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3
https://www.researchgate.net/publication/11025519_The_Importance_of_the_Ratio_of_Omega-6Omega-3_Essential_Fatty_Acids »

Modulation of prostate cancer genetic risk by omega-3 and omega-6 fatty acids
pol. Modulacja ryzyka genetycznego raka prostaty przez kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1890998/ »

Komentarze

» Zamów olej lniany wysokolinolenowy » Stosuj » Zdrowiej »

Najpopularniejsze artykuły »

Polub mnie

Obserwuj mnie